وب سایت ها از نظر محتوا و عملکرد به چند دسته تقسیم می شوند و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در این مقاله قصد داریم که انواع وب سایت را بر اساس فاکتورهای گوناگون با شما بررسی کنیم. قبل از شروع هر پروژه طراحی وب در نظر گرفتن ابزار، اهداف خود و کاربران بسیار مهم است. اگر در این زمینه نیاز به دریافت مشاوره رایگان دارید با ما تماس بگیرید؛ ما با داشتن تیم تخصصی طراحی سایت در کرج آماده همراهی شما در این زمینه هستیم.
به این سوالات ساده پاسخ دهید:
- چه کسی قصد استفاده از وب سایت شما را دارد؟ (نکته: پاسخ شما قطعا نمیتواند “همه افراد” باشد)
- چرا افراد از وب سایت شما استفاده میکنند؟
- وب سایت شما کدام خواسته افراد را برطرف میکند؟
- چه چیزی باعث خواهد شد که افراد دوباره به وب سایت شما بازگردند؟ ( آیا این کار اصلا لازم است؟)
- چه چیزی باعث خاص شدن وب سایت شما میشود؟
پاسخ این سوالات و دیگر سوالات همانند اینها، نوع وب سایت شما را مشخص میکند. حتما میپرسید چرا اینها مهم هستند؟ زیرا به شما کمک میکنند تا این موضوع را که کاربران از وب سایت شما چه انتظاری دارند و شما چگونه میخواهید این انتظارات را برآورده کنید، درک نمایید. بنابراین بحث امروز ما در مورد انواع مختلف وب سایت است که میخواهیم به آن بپردازیم.
انواع مختلف وب سایت کدامند؟
اجازه دهید با اصول اولیه شروع کنیم. وب سایت مجموعهای از صفحات وب است که مطالب متنوعی از جمله متن، تصاویر، فیلم، صدا و غیره را در اختیار کاربران قرار میدهد. آنها با استفاده از یک دامنه شناسایی شده و در یک وب سرور منتشر میشوند.
بدیهی است که اگر از مردم بخواهید وبسایتها را طبقهبندی و انواع مختلف آنها را ذکر کنند، پاسخهای کاملاً متفاوتی دریافت خواهید کرد زیرا عوامل زیادی در ذکر انواع وب سایت تأثیر گذارند. از مباحث صرفاً فنی گرفته تا اطلاعات ارائه شده توسط وب سایت و اهدافی که یک وب سایت میخواهد به آنها برسد. عوامل اصلی که آنها را طبقهبندی کردهایم و در بررسی وبسایت ها از آنها استفاده خواهیم کرد، سه مورد عملکرد، محتوا و طراحی میباشند.
عملکرد محتوا
در مورد نظم و مقیاس تغییرات محتوا، همه وب سایتها ممکن است به دو گروه بزرگ استاتیک و تعاملی (پویا) تقسیم شوند. به طور خلاصه، این طبقهبندی نشان دهنده این است که محتوای وب سایت به روز شده است. وبسایت های استاتیک(ثابت)، وب سایتهای اصلی میباشند. آنها اغلب محتوا خود را تغییر نمیدهند و توسط کاربران به روز نمیشوند. اکثر اوقات، هدف از ساختن این دسته از وب سایتها ارائه اطلاعات میباشد نه تعامل افراد.
وب سایت داینامیک یا پویا وب سایتهایی هستند که محتوای آنها مرتب به روز میشوند. حتی کاربران مختلف اغلب اطلاعات متفاوتی را در وب سایت مشاهده میکنند. آنچه که هنگام مراجعه به وب سایت خاصی مشاهده میکنید به عوامل مختلفی مانند مکان، سابقه جستجوی شما، ورود و خروج از سیستم، ارتباط برخی از موقعیتها با فصلی خاص، فروش عالی و دیگر موارد بستگی دارد.
پیشنهاد: خدمات تولید محتوا برای کسب و کارها
با تجزیه و تحلیل تمامی این موارد است که وب سایتها باید محتوای خود را به روز میکنند. از این گذشته، امکان دارد که مخاطبان محتوایی را به تنهایی تولید کنند یا آنچه را که دوست دارند ببینند با استفاده از فیلترها (برای جذاب تر کردن آن)، تگ کردن افراد و یا لایک کردن به همه نشان دهند.
در این حالت وب سایت باید به کلیه اقدامات به صورت پویا پاسخ دهد و محتوای به روز شده را به کاربران نشان دهد. تعجبی ندارد که تعامل با وب سایتهایی از این قبیل خیلی بیشتر از آنهایی است که استاتیک هستند و این فقط به این دلیل است که کاربران چیزی بیشتر از یک سری اطلاعات میخواهند.
کارایی و هدف
مورد بعدی مبتنی بر کارکردهای اصلی وب سایت و مشکلات حل شده کاربران است. از محبوب ترین انواع سایتهای امروزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد. شایان ذکر است که وب سایتهای شخصی، وب سایتهایی میباشند که خلاقیت و تخصص فرد را بررسی و به نمایش میگذارند. وبسایتهای شرکتی چیزی فراتر از تبلیغات میباشند زیرا هدفشان ارائه و تبلیغ شرکت است.
هدف آنها در واقع مشتریان و مخاطبان آنهاست که خدمات و محصولات را خریداری کرده و در نهایت منجر به ایجاد یک معامله یا قرارداد میشود. بنابراین این نوع وب سایت باید اطلاعاتی در مورد خدمات و روال کار شرکت مربوطه ارائه دهد، مزایای اصلی شرکت را به اشتراک بگذارد، نمونه کارها و نشانههای اعتماد به شرکت مانند نظرات مشتریان و بررسیهای آنها از شرکت را نشان دهد. این نوع وب سایت باید شرکت را به عنوان یک برند معتبر، قابل اعتماد و حرفهای ارائه دهد.
همچنین این امکان را به مشتریان بالقوه بدهد تا بتوانند با نمایندگان شرکت ارتباط مستقیم برقرار کنند. از این گذشته، ممکن است هدف کاربران کار در شرکت و استخدام باشد. در این حالت، وب سایت اطلاعاتی در مورد تیم، جای خالی موجود در شرکت، الزامات مربوط به پرسنل و همچنین فعالیتها و رویدادهای شرکت را ارائه میدهد.
امروزه وب سایت های تجاری الکترونیک افزایش ناگهانی در ردهبندی را نشان میدهند. هدف اصلی آنها فروش یک محصول یا ارائه خدمات به مشتریان بصورت آنلاین است. پلتفرمهای تجارت الکترونیکی به این صورتاند که کاربر با استفاده از یک دستگاه الکترونیکی و از طریق اینترنت، تمام مسیر انتخاب تا خرید را به صورت آنلاین انجام میدهد و تمام مراحل از جمله پرداخت، تحویل، بررسی و غیره را در بر دارد.
پیشنهاد: خدمات طراحی وب سایت فروشگاهی
لازم است بدانید که دو نوع وب سایت تجارت الکترونیکی وجود دارد:
وب سایتهایی که برای خرید آنلاین از فروشگاههای واقعی ایجاد شدهاند و آنهایی که فقط به صورت آنلاین فعالیت میکنند و فاقد فروشگاه واقعی میباشند.
وب سایتهای اشتراک گذاری
پلتفرمهایی هستند که به کاربران امکان اشتراک گذاری محتوای مختلفی از جمله عکس، فیلم، موسیقی، گرافیک و… را میدهند. به نوبه خود، سایر کاربران با توجه به چارچوب این استراتژی ممکن است محتوای آن را برای استفاده خود خریداری کرده و یا به صورت رایگان دریافت کنند.
وب سایتهای آموزشی
یک حوزه عظیم دیگر از پلتفرمهای آموزش آنلاین را پوشش میدهند. این نوع از وب سایتها که محتوای آنها برای یادگیری چیزهای جدید میباشد، از دائره المعارفها و کتابخانهها گرفته تا درسهای آنلاین و دورههای حرفهای را پوشش میدهند. موارد آموزشی همچنین ممکن است شامل موزهها، گالریها و وب سایتهای نمایشگاهی نیز باشند.
در وب سایتهای ویدیویی
تمامی محتوای ایجاد شده به صورت ویدیو ساخته میشود که ممکن است در مورد خدمات تلویزیون آنلاین یا پلتفرمهای اشتراک ویدیو باشند.
وب سایتهای جمعسپاری
با هدف جمعآوری سرمایه اولیه برای اهداف مختلف، از موسسه خیریه گرفته تا سرمایهگذاریهای تجاری طراحی و مورد استفاده قرار میگیرند.
هدف اصلی وب سایتهای ارتباطی اجتماعی
ایجاد بستری برای تبادل نظر و به اشتراکگذاری افکار است. موضوع آنها ممکن است پیامهای مختلف مانند توییت کردن متنهای کوتاه، اشتراک مطالب طولانیتر و… و همچنین انواع مختلف مضامین و طبقهبندی اجتماعی داشته باشند. به هر حال وب سایتهایی از این دست، نه برای اشتراک پستهای مربوط به خود، بلکه برای ارتباطات ایجاد میشوند که معمولاً کاربر محتوای مورد نظرخود را در این رسانهها تولید میکند.
وب سایتهای خبری
نوعی مجله یا روزنامه آنلاین هستند که هدف آنها آگاه کردن کاربران از آخرین اخبار و رویدادها میباشد. منابع آنها ممکن است جهانی (شامل چندین جهت و موضوع) یا خاص (اخبار طراحی، اخبار مد، اخبار اقتصادی و غیره) باشد.
پاسخگویی
این موضوع از کسی پوشیده نیست که در حال حاضر مردم بیشتر کارهای خود را با تلفنهای همراه و رایانههای شخصی یا لپتاپ انجام میدهند. این امر به آنها امکان انجام خیلی از کارها را در آن لحظه میدهد، بنابراین کاربران امروزه انتظار دارند که سازندگان وب سایتها برای آنها ارزش قائل باشند.
وب سایتهایی که در رایانهها طراحی و ساخته میشوند، باید با دستگاه های تلفن همراه نیز سازگار و برای آنها مناسب باشند. جالب است بدانید که گوگل انجام و ایجاد این سازگاری با موبایل را یکی از ویژگیهای اصلی که بر رتبه وب سایت در موتور جستجو تاثیر میگذارد اعلام کرد. وب سایتی که صفحات یک اندازه و یک چیدمان کلی برای همه دستگاهها در آن استفاده شده و اصلا بهینهسازی نشده است. این بدان معناست که اگر وب سایت را در تلفن هوشمند باز کنید، باید برای خواندن مطالب صفحه را به صورت دستی زوم کنید که این مسئله جالبی نیست.
اگرچه ممکن است سرعت بارگذاری صفحه وب سریع تر باشد، اما این موضوع باعث نمیشود که کاربران از این کار راضی باشند و صفحات را برای خواندن مطالب یا تپ کردن بر روی چیزی زوم کنند. شایان ذکر است که بیش از ۵۰٪ جستجوهای افراد با تلفن همراه انجام میشود و اگر وب سایت شما بدین صورت طراحی شده باشد ممکن است بسیاری از مخاطبان خود را از دست بدهید.
وب سایت واکنشگرا یا ریسپانسیو
یک نوع طراحی وب سایت، دارای سازگاری بالا با انواع دیوایس ها بوده که برای اهداف مختلف بهینه شده است. این بدان معناست که در دستگاههای مختلف نسبت به صفحه نمایش آن اندازه تصویر تنظیم میشود. درست است که برای بهینهسازی وب سایت وقت و تلاش بیشتری صرف میشود اما اینترنتگردی را بسیار راحتتر میکند و همچنین سیستمهای کلیدی تعاملی مناسب برای هر دستگاه را به خوبی نشان میدهد.
وبلاگ چیست و آیا میتوان آن را نوعی وب سایت دانست؟
کوتاه ترین پاسخ به این سؤالات, هم بله و هم خیر است. به این خاطر که امروزه کلمه “وبلاگ” در دو معنی مختلف استفاده میشود. اصولاً وبلاگ نوعی وب سایت است که اطلاعاتی را ارائه میدهد که در مورد موضوعی خاص میباشد. اینگونه وبلاگها نوعی مجله یا دفترچه خاطرات هستند که افراد به صورت آنلاین از آنها برای به اشتراک گذاشتن افکار یا چیزی که در آن تخصص دارند و یا حتی دعوت از کاربران برای نظر دادن در مورد مسائل مختلف استفاده میکنند.
با وجود انواع مختلف وبلاگهای امروزی، شما میتوانید وبلاگهای شخصی و حرفهای را نیز پیدا کنید. برخی از آنها به زندگی روزمره و برخی دیگر به موضوعات یا گستره محدودی اختصاص مییابند . بلاگرها پستهایی را که به محتوای اصلی وب سایت مربوط میباشند را به اشتراک میگذارند؛ در این حالت جواب مثبت است و وبلاگ نوعی وب سایت است! با این وجود، در یک یا دو دهه اخیر وضعیت تغییر کرده است. در اکثر حوزهها رقابت در زمینه وب فوق العاده زیاد شده است.
برای اینکه همیشه موفق باقی بمانید و در موتورهای جستجو رتبه بالاتری را کسب کنید، لازم است علاوه بر توجه به الزامات طراحی، محتوای خود را نیز دائما بروزرسانی کنید.
اکنون میتوانید وبلاگهای تجارت الکترونیک و وب سایتهای شرکتی، که دارای آموزش و ارائه اطلاعات خاص و سبد محصولات هستند را پیدا کنید. و این مورد هنگامی رخ میدهد که جواب به سوال بالا منفی باشد. به بیان دیگر، وبلاگ نوعی وبسایت نیست. در حقیقت وبلاگ بخشی از یک وب سایت است که اخبار و مقالاتی جالب در زمینه موضوع اصلی وب سایت ارائه میدهد.
لازم است بدانید که اگر وبسایت برای مخاطبان مورد نظر خود مفید نباشد، حتی بهترین طراحی و عملکرد نیز ارزش خود را از دست خواهد داد؛ اما اگر با استفاده از ایدههای ارزشمند از کاربران پشتیبانی کنید و به آنها در برطرف کردن مشکلات و رفع نیازها کمک کنید و همچنین طراحی متفکرانه مطابق با نیازها و انتظارات کاربران برای وب سایت خود در نظر بگیرید سبب درخشیدن محتوای وب سایت خواهد شد.