استاندارد های ۲۰۲۲ برای طراحی سایت اختصاصی چیست؟
طراحی سایت اختصاصی سرور، سرور اختصاصی سایت، محتوای سایت اختصاصی و … عبارت (اختصاصی) در طراحی و راهاندازی سایت زیاد شنیده میشود. اما سوالی که پیش میآید این است که تفاوت این سایت با سایتهای دیگر چیست؟ اختصاصی بودن یک سایت چه معایب و مزایایی دارد؟ در این مطلب سعی داریم تمامی نکات و اطلاعات لازم، دربارهی سایت اختصاصی را برای شما شرح دهیم و نگاهی به معایب و محاسن این شیوه داشته باشیم.
اگر برای فعالیت در فضای مجازی نیاز به وب سایت دارید پیشنهاد میکنیم تا با استفاده از مشاوره رایگان ما در این زمینه در مسیر درستی قدم بردارید؛ سایار رایانه با داشتن تیم تخصصی طراحی وب سایت در کرج آماده همراهی کسب و کار شما در این زمینه است.
مهمترین ویژگی برجسته سایتهایی که از امکانات اختصاصی بهره میبرند، داشتن مزایایی است که آنها را خاص و متفاوت نشان میدهد. و به نوعی از گروه عمومی وب سایتها ( با امکانات و ظاهر شبیه به هم) متمایز میشوند. دقیقا شبیه کسانی که از لباس، خودرو یا مزایای شغلی خاصی بهرهمند هستند و از عموم مردم تفاوت دارند. اختصاصی بودن در یک سایت باید همگام با اهداف، مخاطب و محصولات آن باشد. هر سایت به طور کلی میتواند در یک یا چند امکان خاصتر باشد.
معنای طراحی سایت اختصاصی چیست؟
شاید این سوال برای شما هم به وجود آمده باشد که، آیا سایتی که به صورت اختصاصی طراحی نشود یعنی اینکه آن وب سایت مختص ما نیست؟ و یا میتوان آن سایت را به شخص دیگر واگذار کرد؟ قطعا خیر!
فرض کنید شما قصد طراحی سایت فروشگاهی را دارید، تمامی وب سایتهای شرکتی از لحاظ امکانات شبیه به هم هستند، مگر این که شما ایده خاصی و یا امکانات خاصی داشته باشید که بخواهید آن را به فروشگاه خود اضافه کنید.
منظور از طراحی سایت اختصاصی یعنی به طور مثال، شرکت X تمامی کدهای لازم برای برپایی این فروشگاه را نوشته و به عنوان محصول اختصاصی که هیچ شرکتی دیگری که این کدها را در اختیار ندارد، به مشتریان خود ارائه میدهد که شاید امری منطقی نیز باشد چرا که با همان گروه نوشتن کدها تقریبا تکرار مکررات خواهد بود.
اگر وب سایت درخواستی شما جزو سایتهایی باشد که قبلا برنامهنویسی اختصاصی آن صورت گرفته، تقریبا میشود گفت تنها کاری که انجام میشود طراحی قالب برای این سیستم فروشگاهی اختصاصی میباشد. اما فرض کنید، قصد طراحی سایتی را دارید که ایده آن نو بوده و تا به حال تشابه آن را هیچ شرکتی انجام نداده است، در این حالت طراحی اختصاصی یعنی اینکه سایت شما از صفر تا صد برای شما و با توجه به ایده شما برنامهریزی خواهد شد.
در حالت کلی طراحی سایت به شکل اختصاصی یعنی این که کدهایی که وب سایت شما با آن راهاندازی خواهند شد، مختص آن شرکت بوده و در دسترس شرکت یا گروه دیگری نیست.
مزایای طراحی سایت اختصاصی
درواقع در طراحی سایت اختصاصی سه نکته مهم مثبت وجود دارد
- برا اساس نیازهای کارفرما و مشتریان و بازدیدکنندگان سایت نوشته میشود
- تحلیل و بررسیهای اولیه احتمال شکست در پروژه طراحی وب سایت را کاهش میدهد
- شما سایتی خواهید داشت که گرافیک آن بر اساس سلیقه شماست و آن را دوست خواهید داشت!
همچنین از دیگر مزایای مهم سایت اختصاصی این است که، هزینه بسیار کمتری در دیجیتال مارکتینگ و بازاریابیهای اینترنتی دارد. این سایتها به سرعت پرمخاطب شده و نسبت به سایتهای عمومی در زمان کمتر به حجم پیش بینی شده ترافیک ورودی میرسند. سایتهای اختصاصی معمولا دارای هویت از قبل تعیین شده بوده، و به لحاظ تجاری و کسب درآمد بسیار موفقتر از نمونههای مشابه عادی خود هستند. همچنین حق مالکیت معنوی آنها قابل ثبت و از نظر حقوقی قابل دفاع است. پرستیژ آنلاین بالایی دارند و قادر به جذب مشتریان از طبقههای خاص هستند.
پیشنهاد مشاهده: خدمات طراحی سایت کرج
معایب سایت اختصاصی
اختصاصی کردن سایت نیاز به تجربه، تخصص و برنامهریزی زمان و در مجموعه هزینه بالاتری نسبت به سایتهای عادی دارد. درک این موضوع را میتوان همانند لباسی تشبیه کرد که صدها نمونه از مدل آن تولید شده، در فروشگاها موجود است که قابل مقایسه با لباس دیگری که توسط خیاط به صورت اختصاصی دوخته شده نیست. سایتهای اختصاصی معمولا اهداف کلانی را دنبال میکنند که این به تنهایی عیب نیست اما در مقیاس امکانات و منابع، ممکن است برای خاص کردن سایت (به نسبت اهداف کلی) امکانات زیادی برای آن در نظر گرفته نشود.
طراحی سایت اختصاصی یا سایت ورودپرس
یکی از متداولترین سوالها در رابطه با طراحی سایت همین موضوع است که، طراحی سایت وردپرس بهتر است یا اختصاصی، البته در این تردید به آنها حق میدهیم چرا که هر شرکت طراحی سایت برای سبک کاری خود استدلالهایی بیان میکند که همه آنها میتوانند درست باشند. در حقیقت باید بگوییم هر دو راه حل درست هستند ولی باید ابتدا تعیین کنید که چطور سایتی مدنظر شماست.
طراحی سایت با CMS اختصاصی چیست؟
cms به معنای سیستم مدیریت محتوا یا همان پنل مدیریت یک وب سایت است. طی سالهای اخیر cmsهای بسیاری معرفی شدهاند که به صورت کاملا رایگان و متن باز در اختیار عموم قرار گرفتهاند. شناختهترین cmsهای رایگان عبارتند از، وردپرس، جوملا و دروپال. Cms اختصاصی یعنی این پنل مدیریت و معماری دیتابیس تنها برای شما و متنایب با نیازهای وب سایت شما طراحی شده است.
طراحی سایت با cms اختصاصی یا وردپرس از لحاظ seo
سایتهایی که cms عمومی دارند، معمولا عالی و بر اساس سئو طراحی شدهاند. Cmsهای عمومی برای سئو بسیار مقرون به صرفهتر هستند همچنین افزونههای عمومی خوبی برای آنها ساخته شده است و به قیمتهای بسیار ارزانی فروخته میشوند. اما cmsهای اختصاصی باید تحت نظر یک کارشناس سئو تولید شوند.
حتما ببینید: خدمات سئو و بهینهسازی سایت
شما باید بدانید که یک برنامهنویس backend قاعدتا هیچ چیزی از سئو نمیداند. کمتر شرکتی وجود دارد که برنامهنویس backend و UI کار، آن شرکت زیر نظر یک کارشناس سئو فعالیت کنند. به طور کلی سایتهایی که cms اختصاصی دارند، عموما ضعف اصولی در زمینه سئو دارند و از آنجایی که به کسی اجازه دسترسی به کدهای سایت را نمیدهند و خودشان نیز کارشناس متخصص سئو نیستند هرگز مشکل سایت حل نمیشود.
البته همهی شرکتهای طراحی سایت مدعی بالاترین دانش سئو و طراحی سایت هستند. در این زمینه باید از طریق ابزار گوگل جستجو، و نمونه کارهایشان را بررسی کنید.
تفاوتهای cmsهای اختصاصی و عمومی
زمان اجرا
اگر cms اختصاصی قبلا آماده شده باشد، زمان اجرای پروژه با cms اختصاصی و زمان اجرای cms عمومی یکسان است. اما اگر پروژه شما نیاز به یک cms اختصاصی داشته باشد که سناریو آن آنقدر خاص باشد که شرکت نمونهاش را نداشته باشد، بسته به سناریو زمان خواهد برد. ضمنا توجه داشته باشد که سناریو خیلی خاص بهتر است فقط با cms اختصاصی اجرا شوند.
انعطاف پذیری در طراحی سایت اختصاصی
انعطاف پذیری cmsهای عمومی بسیار بالاتر از cmsهای اختصاصی است. در جوملا و وردپرس با چند کلیک میتوان ماژولها را جابهجا کرد یا استایل کل سایت را تغییر داد. اما در cmsهای اختصاصی هر تغییر ممکن است نیازمند بازسازی وب سایت باشد.
امنیت سایت
اگر cmsهای عمومی را دائما آپدیت کنید، امنترین cms را خواهید داشت. اما اگر آپدیت نکنید بزرگترین حفرهها در سایت شما پدیدار خواهند شد. در مورد cmsهای اختصاصی نیاز به آپدیت منظم نیست. اما مسئله امنیت در cms اختصاصی مقولهای نیست که بتوان راجب آن در این مقاله صحبت کرد.
هزینه نگهداری و پشتیبانی
هزینه نگهداری و پشتیبانی cmsهای عمومی زمانی زیاد میشود که بخواهید یک آپدیت اساسی داشته باشید. معمولا آپدیتهای اساسی برای جوملا و وردپرس، دو سال یکبار اتفاق میافتد که هزینه آن ممکن است تا دو میلیون تومان هم برآورد شود. به طور کلی هزینه نگهداری سیاماسهای عمومی و اختصاصی هر دو ناچیز است.
Cms اختصاصی را فقط شرکت سازنده میتواند پشتیبانی دهد اما cms عمومی را تقریبا هر طراحی توان پشتیبانی دارد. اگر مشکلی برای سایت به وجود نیاید، سالانه حدود کمتر از ۵۰۰ هزار تومان هر وب سایت نگهداری و هاستینگ و پشتیبانی خواهد شد.
بار سمت سرور
لود یا باری که سمت سرور قرار میگیرد در هزینههای سرور نیز اهمیت دارد. در cmsهای عمومی تعداد بسیار زیادی فایل وجود دارد که مورد نیاز شما نیست اما چون cms عمومی است باید این فایلها را در سرور نگه دارید. تعداد آنها به بیش از چند صد هزار فایل میرسد. به دلیل طراحی این نوع از cmsها، معمولا بار زیادی روی سرور خواهند داشت. به زبان سادهتر، اگر سایت شما بازدید بالایی دارد شما مجبور به تحمل هزینههای زیاد نگهداری سرور برای سایت خود خواهید بود.
اگر یک سایت معمولی با بازدید بسیار پایین دارید شاید cms عمومی برای شما مناسبتر باشد. یکی از رایجترین اتفاقها این است که یک پروژه بعد از بزرگ شدن از cms عمومی به cms اختصاصی تغییر میکند. مثلا اگر یک سایت خبری پر بازدید روی cms عمومی مثل جوملا و یا وردپرس باشد، هزینه سرور (میزبانی) آن بیش از چهار برابر همان سایت روی یک cms اختصاصی بهینه شده است. به این نکته نیز توجه کنید که cmsهای عمومی، برای هر بازدید از سایت، لود چند برابری روی منابع سرور مانند CPU و RAM دارند.
طراحی و اجرای سایت اختصاصی و عمومی
هزینه طراحی یک سایت با cms اختصاصی از ۱ تا ۱۰۰ها برابر یک cms عمومی تعریف میشود. نکته اینجاست که طراحی UI هر دو نوع cms به یک اندازه زمان و انرژی میبرد. آنچه که باعث افزایش یا کاهش هزینه میشود مربوط به کد Backend است.
backend برای cmsهای عمومی مانند جوملا از قبل ساخته شده است و شما پولی برای آن نمیدهید. یک بسته نصبی است که توسط طراح وب سایت نصب و آماده بهرهبرداری میشود. اما برای cmsهای اختصاصی باید کد شود. یا قبلا شرکت طراح سایت آن را ساخته است که برای هر سایتی یک بار فقط آن را بهینه میکند یا برای اولین بار میخواهد برای پروژه شما آن را بسازد که قطعا بسته به سناریو پروژه برای شما برایتان هزینه تعریف خواهد کرد.
مراحل طراحی سایت اختصاصی چیست؟
نوشتن RFP
آیا واقعا RFP (پورپوزال و یا طرح پیشنهادی) لازم است؟ در طراحی سایت اختصاصی این مورد یک امر ضروری است چون شما از قالب پیش فرض پیروی نمیکنید و باید یک کد نویسی و طراحی قالب جدید برای شما اتفاق بیافتد.
جلسات طراحی و برآورد هزینه طراحی سایت
در این مرحله از طراحی سایت اختصاصی، شرکت طراحی سایت برآوردی دقیق از هزینه نسبت به مورد درخواست شده اعلام میکند که البته ممکن است از طراحی وب سایت معمولی بیشتر باشد، همچنین در این بین جلسات متعددی چه در محل کارفرما و چه در محل شرکت طراحی سایت برگزار میشود که توافقات اولیه طراحی و سایت به صورت مستند نوشته میشود و به امضای ۲ طرفین قرار میگیرد.
تحویل طراح اولیه
در این مرحله از طراحی سایت اختصاصی، شما باید یک طرح اولیه از سایت خود ببینید و آن را مورد بازبینی قرار دهید و در صورتی که طراحی اولیه مورد تایید شما باشد موافقت خود را ارسال میکنید. همچنین در صورتی که کارفرما هر تغییری در سایت داشته باشد، البته با توجه به این که این تغییر ساختاری نباشد آن را اعلام میکند و طرح جدید ارسال میشود.
کدنویسی طراحی وب سایت
این مرحله مهمترین مرحله از طراحی سایت اختصاصی است که پیادهسازی وب سایت بر اساس زبانهای html و css انجام میشود و همچنین با کدنویسی PHP شما یک پنل کامل برای مدیریت سایت خود خواهید داشت.
حتما ببینید: خدمات طراحی و برنامهنویسی سایت
چه کسانی طراحی سایت اختصاصی انجام ندهند؟
- اگر هر یک موارد زیر در مورد شما صدق میکند بهتر است سراغ سایت اختصاصی نروید!
- اگر موفقیت و پیشرفت در دنیای اینترنت برای شما چندان اهمیت ندارد.
- اگر تمایلی برای پرداخت هزینه بیشتر ندارید.
- اگر فقط برای نوشتن آدرس سایت اختصاصی روی کارت ویزیت، آن را لازم دارید.
طراحی سایت اختصاصی یا طراحی سایت مبتنی بر سیستمهای جهانی؟
امنیت وب سایت طراحی شده یکی از مهمترین موضوعی است که باید به آن توجه کرد. افراد بسیار زیادی ادعای امنیت پایین سیستم جهانی را دارند، عدهای دیگر مدعی هستند امنیت سایت اختصاصی امنیت بالا دارد. به عنوان مثال وردپرس که یکی از سیستمهای مدیریت محتوا است را در نظر بگیریم. شرکتهای معروفی در دنیا وجود دارند که از وردپرس استفاده میکنند مانند، Harvard، TED، CNN، Nasa، و … آیا تمام این وب سایتها امنیت ضعیفی دارند؟
درواقع علت این که بعضی از وب سایتها امنیت ضعیفی دارند به دلیل استفاده از قالبهای غیر استاندارد و نال شده، استفاده از افزونههای غیر استاندارد و … میباشد. یکی از مهمترین مسئلهها در زمینه امنیت وب سایت، به روز بودن میباشد. در نتیجه در طراحی سایت به این نکته توجه کنید. یکی ازمهمترین برتری سیستمهای جهانی سهولت در بروز رسانی میباشد. مسئلهای که در طراحی سایت اختصاصی اهمیت چندانی به آن داده نمیشود.