در استراتژی طراحی سایت به چه نکاتی باید دقت کرد؟
َ
احتمالا بسیاری از شما عزیزان تصمیم گرفتهاید برای کسب و کار خود، وب سایت فروشگاهی، خدماتی و یا … را راه اندازی کنید. اما نمیدانید که باید از کجا شروع کنید و چه نکاتی را در طراحی وب سایت باید رعایت کنید.
پیشنهاد ما این است که اگر برای کسب و کارتان نیاز به وب سایت دارید با ما تماس بگیرید تا از مشاوره رایگان در این زمینه بهرهمند شوید و همچنین از خطاهای احتمالی و هدر رفت زمان جلوگیری کنید؛ سایار رایانه با داشتن تیم تخصصی طراحی سایت در کرج آماده همراهی شما در این مسیر است. در این مقاله سعی کردهایم تمام نکات مهم مربوط به استراتژی طراحی سایت را که برای تمام کاربران مبتدی تا حرفهای ضروری است را شرح دهیم. در ادامهی مقاله با ما همراه باشید.
تاریخچهی طراحی وب سایت
وب سایتهای زیادی در سراسر جهان وجود دارند اما قدمت هیچکدام از آنها به ۲۶ سال نرسیده است. اولین وب سایت دنیا که به پروژهی W3 تعلق داشت در ۶ آگوست سال ۱۹۹۱ متولد شد. این وب سایت توسط تیم (برنرز لی) توسعه یافته بود. این سایت و سایتهای اولیه دیگری که در پیروی از همین سایت، به وجود آمدهاند فاقد طراحی خاص هستند. در آنها از تصاویر، ترکیب رنگ و یا فایلهای صوتی و ویدیویی استفاده نشده است.
با گذر زمان و معرفی مرورگرهای مختلف توسط Netscape و Microsoft که بازیگران قدرتمند جنگ مرورگرهای این دوران بودند، با استفاده از عواملی مثل جاوا اسکریپت و html را طراحی طراحی گرافیکی و شکل و شمایل دادن به وب سایت هموارتر شد.
به نظر میرسد که مایکروسافت تاثیر زیادی بر این واقعه داشته است. در سال ۲۰۰۰ و با ارائهی اولین نسخه internet Explorer برای سیستمهای مک که از Html 4.1 و Css 1 به صورت کامل پشتیبانی میکردند، انقلاب عظیمی در مرورگرها و استراتژی طراحی سایت به وجود آمد. جالب است بدانید، این مرورگر اولین مرورگری بود که به صورت کامل از فرمت تصاویر PNG پشتیبانی میکرد.
طراحی سایت چیست؟
طراحی وب سایت ، (Web design) یعنی ایجاد یک پایگاه برای ارائهی خدمات یا فروش محصولات مورد نظر یک کسب و کار است. استراتژی طراحی وب سایت یک پروژهای است که از چند مرحله، لایه سازی صفحات وب، تولید محتوا، طراحی گرافیکی و رعایت اصول سئو تشکیل شده است.
امروزه هر کسب و کار آنلاینی برای گسترش تجارت خود نیاز به یک وب سایت خوب دارد. وب سایت شما میتواند سبب موفقیت شما در کسب و کارتان شود. این عامل بستگی به میزان تاثیر گذاری سایت شما بر روی مخاطبانتان دارد. بنابراین داشتن یک وب سایت خوب بدون دیده شدن توسط مخاطبان کمک چندانی در پیشرفت کسب و کار شما نمیکند.
حتما ببینید: تعاریف و راهنمای اولیه طراحی وب سایت
نکات مهم برای موفقیت در طراحی وب سایت
هدف خودتان را مشخص و تعیین کنید
تقریبا تمام کسب و کارهایی که دارای وب سایتهای متفاوتی هستند، اهداف مختلفی هم دارند. برای مثال سایتی که میخواهد محصولات خود را بفروشد عملکرد بسیار متفاوتتری نسبت به سایتی که میخواهد خدماتی را ارائه دهد دارد. بنابراین لازم است که با برنامهریزی دقیق راه و هدف خود را به درستی مشخص کنید این کار به شما کمک خواهد کرد که ساختارها و برنامههای سایت خود را طبق اهدافی که دارید پایهریزی کنید. به یاد داشته باشد که هدف مهمترین بخش از شروع هر برنامهای است.
از دامنهی رایگان استفاده نکنید
برای این که بتوانید اعتماد و اطمینان کاربران خود را جلب کنید سعی کنید از دامنهای استفاده کنید که صاحب آن خود شما هستید. این موضوع مهم به مخاطبان شما این پیام را میدهد که شما دارای برنامه و پشتوانه هستید به همین علت از دامنهای استفاده کردهاید که خود شما صاحب آن هستید. همچنین این مسئله کمک خواهد کرد آدرس اینترنتی شما راحتتر در ذهن مخاطبانتان بماند.
انتقال هدف سایت به مخاطبانتان یک عامل مهم در استراتژی طراحی سایت
شما باید محتوایی تولید کنید که به صورت صریح و واضح هدف سایت به بازدیدکنندگان انتقال داده شود و همچنین اهدافی که سایت آن را دنبال میکند هم ذکر شود. سپس محتوای تولید شده را در قسمت (درباره ما) قرار دهید. طبق تحقیقاتی که بر روی کاربران صورت گرفته است، بازدیدکنندگانی که در ابتدا وارد یک سایت جدید میشوند به دنبال این هستند که سایت چه کاری را انجام میدهد و بعد از آن به دنبال منافعی میروند که سایت برای آنها در نظر گرفته است.
برای انتخاب هاست توسعهی کسب و کار را در نظر بگیرید
به این موضوع دقت کنید که قبل از این که دامنهای را انتخاب کنید باید به این مسئله فکر کنید که آیا میخواهید در آینده کسب و کار خودتان را گسترش دهید؟ یا این که کسب و کار شما کوچک باقی خواهند ماند.
به طور مثال، سایتی که بر روی پلتفرم WIX و یا squarespace قرار میگیرند فقط برای کسب و کارهای کوچک مناسب هستند و نمیتوان آنها را توسعه داد. بنابراین برای این که در آینده مجبور به انتقال سایت خود خود به هاست دیگری نشوید، لازم است در همان ابتدا تصمیم بگیرید که قصد توسعهی کسب و کار خود را دارید یا خیر. چرا که انتقال سایت به هاست دیگر میتواند سایت شما را دچار مشکل کند.
از بلاگ در سایت خود استفاده کنید
سایت شما باید دارای بلاگ باشد تا در آن بتوانید محتوای تولید شدهی خود را قرار دهید و دانش بازدیدکنندگان را در حوزهای که در آن فعالیت میکنید افزایش دهید و یا در مورد تولید یک محصول جدید یا ارائهی خدماتی در بلاگ آنها را در جریان بگذارید.
در واقع بلاگ به این منظور استفاده میشود که تخصصتان را به کاربران نشان دهید. البته تولید محتوا تاثیرات زیادی در سئو و بازاریابی محتوایی دارد که دربارهی این موضوع چندین مقاله برای شما در قسمت وبلاگ ارائه کردهایم. همچنین زمانی که بازدیدکننده متوجه شود که شما در حوضهی خود تخصص دارید، اعتماد بیشتری به کسب و کار شما خواهد کرد.
حتما ببینید: تولید محتوای عالی شایستهی رتبه بندی
همیشه در حال بررسی سایتهای معتبر در حوزهی فعالیتتان باشد
برای این که بتوانید در کسب و کار خود پیشرفت کنید و همچنین به الگوی مناسبی برای طراحی سایت برسید، سعی کنید همیشه بسیاری از سایتهای معتبر مربوط به فعالیت خودتان را مورد بررسی قرار دهید و از آنها ایده بگیرید.
حتی اگر قرار است که طراحی سایت خود را به دست طراح بسپارید، باز هم این روش خوبی است که شیوهی طراحی سایتهای معتبر را ببنید و یا حتی از طراحان آنها برای استراتژی طراحی سایت خودتان نیز استفاده کنید.
ساختار و قالب سایت مدرن باشد
باید ساختار و قالب خود را به گونهای در نظر بگیرید که دسترسی به تمامی قسمتها برای کاربران ساده باشد و دچار سردرگمی نشوند. دستهبندی صحیح نمایش آدرس مکانی که بازدیدکننده در آن قرار دارد میتواند در این موضوع مفید و تاثیر گذار باشد.
استفاده از تصاویر با کیفیت
هیچ کاربری از دیدن یک سایت بی روح لذت نخواهد برد. سعی کنید برای بخشهای مختلف سایت عکسهای مرتبط با متن و با کیفیت انتخاب کنید. البته لازم به ذکر است که گفته شود، استفاده از تصاویر هم دراستراتژی طراحی سایت از قوانین خودش پیروی میکند که در ادامه راجب آن توضیح خواهم داد. تصاویری که در طراحی سایت استفاده میشوند باید خوب و با حجم کم انتخاب شوند. تا باعث کاهش سرعت سایت شما نشوند.
توجه داشته باشد که سرعت سایت یک موضوع مهم در سئو و بهینهسازی سایت است درنتیجه لازم است از همان ابتدا این موضوع را در نظر بگیرید. سایز تصاویر باید متناسب با متن شما باشد. به طور مثال برای یک مقاله یک تصویر با اندازه متوسط (۶۰۰.۴۰۰) کافی است و برای منوها و لوگوهای سایت باید از تصاویر کوچکتر هنگام طراحی استفاده کنید. به یاد داشته باشید که استفاده از تصاویر بیش از حد بزرگ در محتوای سایت باعث سنگین شدن صفحه سایت و در نتیجه کاهش سرعت بارگذاری خواهد شد.
همیشه سعی کنید اگر در محتوای خود از یک مقالهی طولانی مینویسید، حتما از یک یا چند تصویر مرتبط با متن محتوا در طراحی سایت خود استفاده کنید. چرا که وجود تصاویر بین متن هم باعث تنوع و عدم خستگی خواننده میشود و هم درک مطلب را در خواننده بالاتر خواهد برد.
منوها و مسیریابیها
یکی دیگر از موارد مهم در استراتژی طراحی سایت که باید حتما به آن توجه کرد، استفاده از منوها و مسیریابیهای آسان در طراحی سایت میباشد. متاسفانه در برخی از سایتها وقتی کاربر میخواهد وارد قسمت مورد نظرش برود دچار سردرگمی میشود. به طور مثال یک سایت شرکتی صفحهی مخصوص به استخدام دارد اما در منوهای سایت بخشی به نام استخدام وجود ندارد، و کاربر بعد از مراجعه به سایت باید تمام تمام صفحات وب سایت را زیرو رو کند و شاید هم باز به نتیجه نرسد! و بدون گرفتن نتیجه سایت را ترک کند.
همیشه یادتان باشد که شما باید کوتاهترین مسیر را برای دسترسی کاربر به مطالبتان در نظر بگیرید. اگر حجم مطالب زیاد است میتوانید از دو یا چند منوی مختلف استفاده کنید و بخشبندی مطالب سایت را گسترش دهید تا کاربران در کوتاهترین زمان ممکن به خواسته خود برسند.
همچنین میتوانید در ستونهای کناری سایت از بخشبندیهای مختلف استفاده کنید و قسمتهای پرکاربرد سایت خود را در آن قرار دهید. یک راه دیگر برای بهبود مسیریابی سایت قراردادن نقشه سایت هنگام طراحی سایت است. با استفاده از این روش بازدیدکنندگان با مراجعه به نقشهی سایت میتوانند خیلی راحت صفحهی مورد نظر خود را پیدا کنند و وارد آن شوند.
داشتن فرم تماس ساده در طراحی سایت
داشتن یک فرم ساده برای ارتباط با مشتریان یکی دیگر از موارد مهم در استراتژی طراحی سایت به شما میآید. همچنین باید سعی کنید اطلاعات تماس در قسمت قابل دید مثلا بالای صفحه وب باشد این موضوع از دو جهت به شما کمک خواهد کرد.
اول این که باعث اعتماد کاربر به کسب و کار شما میشود. وقتی که یک سایت خدماتی اطلاعات تماس یا آدرس و ایمیل خود را در سایت قرار میدهد در مقایسه با سایر سایتها که فقط یک آدرس ایمیل قرار دادهاند یا اصلا فرمی برای تماس ندارند بیشتر قابل اعتماد و اطمینان کاربران است.
دوما، سایتی که هیچ اطلاعات تماسی از خودش ارائه نمیکند، در جلب اعتماد مخاطبان ناموفق خواهد شد. و درنتیجه فروش و بازدهی سایت آن به صورت چشمگیری کاهش خواهد یافت.
حتما ببینید: ۱۰ قدم ساده برای ایجاد وبلاگ کاربر پسند
سرعت سایت در استراتژی طراحی سایت
همانطور که قبلتر هم به آن اشاره کردیم، داشتن سرعت بالای سایت یک امر تاثیر گذار بر روی سئو و بهینهسازی سایت شما خواهد بود. استفاده از نکات زیر به افزایش سرعت سایت شما کمک خواهد کرد:
استفادهی حداقل از Css و Java به هنگام طراحی سایت
اگر قصد دارید که هنگام طراحی سایت از کدهای زبان جاوا در طراحی سایت استفاده کنید، سعی کنید این کدها را به انتهای صفحه انتقال دهید تا در هنگام لود شدن سایت این کدها سبب کاهش سرعت بارگذاری نشوند. همچنین در هنگام نوشتن Css به هنگام طراحی سایت سعی کنید تمام متغیرها را در یک یا دو فایل قرار دهید و از ساختن چندین فایل Css برای بخشهای مختلف سایت پرهیز کنید چون باعث کندی بیش از حد سایت خواهد شد.
استفاده استاندار از مولتی مدیا هنگام طراحی سایت
درست است که گفته شد استفاده از تصاویر و فیلمها در بین مطالب باعث درک مطلب بهتر در مخاطبان میشود اما این استفاده باید استاندارد باشد. اگر از فیلم در مقالات خود استفاده میکنید سعی کنید دارای حجم مناسبی باشد تا سریعتر لود شود و همچنین همان طور که قبلا هم به آن اشاره کردیم در استفاده از تصاویر هم به کم بودن حجم آن دقت کنید.
سعی کنید مولتی مدیای استفاده شده به هنگام طراحی سایت را بر روی هاست خود قرار دهید و به منابع خارجی لینک ندهید. به عنوان مثال شما در مقاله خود از تصویری استفاده کردهاید اما تصویر روی هاست دیگری قرار دارد و شما فقط آن را روی سایت خود لینک کردهاید.
پس هر کاربری بخواهد آن مقاله را مطالعه کند باید فایل تصویر از سایت دیگری بارگذاری شود. که اگر آن سایت خارج از دسترس باشد مرورگر زمان زیادی برای لود کردن تصویر صرف میکند. که نتیجه آن کاهش چشم گیر سرعت سایت شما خواهد بود. به همین دلیل است که گفته میشود تمام مطالب و فایلهای سایت خود را هنگام طراحی سایت بر روی هاست خود میزبانی کنید.
واکنش گرا بودت سایت
روز به روز بر تعداد کاربرانی که از گوشی همراه خود برای وب گردی استفاده میکنند در حال اضافه شدن است. پس سایتی موفق خواد بود که بر روی تمامی دستگاهها قبل نمایش دادن باشد. منظور از واکنش گرا بودن وب سایت یعنی این که استراتژی طراحی سایت شما باید به گونهای باشد که خودش را با هر سایزی در صفحه نمایش دهد. همچنین منوها و تصاویر هم باید در دستگاههای مختلف بدون مشکلی اجرا شوند. اندازه فونت هم در گوشی همراه باید درشتتر باشد که قابلیت خوانا بودن خود را از دست ندهد.